Aan boord van het rampvliegtuig dat donderdag is gecrasht in Oekraïne waren zeker 189 Nederlanders.
Dat is vrijdag gebleken uit de laatste cijfers van de Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines.
Het bevestigde aantal Nederlanders stond eerder op 173. Van vier inzittenden is de nationaliteit nog niet vastgesteld.
Aan boord waren behalve de 189 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipino’s, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander.
Bergers hebben volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken tot dusver 181 lichamen gevonden op de plek waar de Boeing 777 is neergekomen. De lichamen worden waarschijnlijk naar Charkov gebracht in het oosten van Oekraïne.
Nederland denkt ook aan aanslag
Na Washington denkt nu ook de Nederlandse regering aan een aanslag op vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Vrijdag zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dat het vliegtuig "hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten''. Hij baseert zich daarbij op informatie van de inlichtingendiensten.
Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden donderdag dat het vliegtuig is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd. Wie de raket heeft afgevuurd, is nog onduidelijk.
Team van hulpverleners
Maleisië stuurt een groot team van hulpverleners naar Europa. Het is de bedoeling dat 40 mensen van de luchtvaartmaatschappij in Nederland nabestaanden gaan bijstaan. Daarnaast zullen 62 mensen naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan.
De Russische president Vladimir Poetin heeft contact opgenomen met premier Mark Rutte. Hij bracht zijn condoleances over. De tragedie toont volgens hem aan dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne. Volgens het Kremlin wil Poetin een onafhankelijk onderzoek naar de ramp. Putin legde de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering in Kiev.
Rutte sprak ook met de Amerikaanse president Barack Obama. Obama belde om zijn medeleven te betuigen. De Rijksvoorlichtingsdienst: “Obama en Rutte waren het eens over de noodzaak van grondig onderzoek en dat het nu cruciaal is dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens.”
Speciale vlucht nabestaanden
Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vrijdag nog niet met een speciale vlucht van Malaysia Airlines afreizen naar Oekraïne, liet de luchtvaartmaatschappij weten.
Wel zal het onderzoeksteam van Malaysia Airlines daar aankomen. Het toestel dat dit team vervoert, vliegt vervolgens door om de familieleden op te halen. Wanneer zij kunnen vertrekken, is niet bekend.
‘Aids-onderzoeker Joep Lange in ramptoestel’
Nederlander Joep Lange is een van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Hij was internationaal vermaard om zijn toonaangevend onderzoek naar hiv en aids. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam kon het overlijden van Lange (1954) nog niet bevestigen.
Het ziekenhuis liet wel weten dat “alle gegevens die we nu hebben erop wijzen dat hij in het toestel zat, samen met zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren”. De twee waren op weg naar Melbourne, voor de Internationale Aids Conferentie die daar zondag begint.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl